Головна

Мишка (31 жовтня)

Одної морозяної зимової ночі буддійський лама знайшов на своєму порозі замерзлу мишку, що від холоду майже не подавала ознак життя. Лама підняв її, зігрів, нагодував, а тоді попросив, щоб залишилась із ним і склала йому товариство. З того часу мишка жила у теплі. Проте, звірятко чомусь не виглядало щасливим. Лама зажурився.

«Що з тобою, мій маленький друже?» – запитав він.

«Ти дуже гарно ставишся до мене, і все у твоєму домі для мене добре, окрім хіба отого кота...»

Лама посміхнувся. Він зовсім не взяв цього до уваги, бо кіт був надто спокійний і ситий і зовсім не бажав полювати на мишей. За якусь мить лама сказав: «Кіт не зробить тобі нічого поганого, друже! Він ніколи не заподіє тобі кривди. Не треба його боятися, направду!»

«Я вірю тобі, але це сильніше від мене, – скаржилася мишка. – Такий страх мене бере перед цим котиськом! Ти володієш великою силою – перетвори мене у кота. Тоді не боятимусь того страшного звіра».

Лама лише похитав головою: він не дуже з цим погоджувався. Проте мишка так його просила, що він урешті-решт вирішив: «Гаразд, нехай буде так, як ти хочеш, мій маленький друже!»

І в ту-таки мить мишка перемінилася у великого кота.

Минула ніч, народився день – і з покою лами вийшов чудовий, розкішний кіт. Проте тільки-но уздрів перед собою домашнього котиська, як одразу кинувся назад до кімнати і забився під ліжко.

«Що сталося, друже? – спитав здивовано лама. – Ти ж уже не боїшся котів!»

Мишка у котячій подобі вельми засоромилася. І попросила: «Переміни мене у собаку, у великого собаку з гострими іклами, і щоб я могла так грізно гарчати...»

«Якщо цього бажаєш, задовольню твоє прохання. Нехай так буде!»

Коли день добіг кінця, коли вже запалили оливні лампи, з покою лами вибіг великий чорний псисько. Він став на порозі і побачив кота, що саме вийшов із кухні. Той ледве не втратив тями, уздрівши пса. Та пес злякався ще більше. Він розпачливо заскавулів і побіг шукати рятунку у кімнаті лами. Мудрець глянув на бідолаху, що ледве тримався на ногах із жаху, і проказав:

«Що сталося? Ти зустрів іншого пса?»

Мишка-собака страшенно засоромилася, але попросила: «Зроби з мене тигра, благаю тебе, великого тигра!»

Лама послухав мишку і наступного дня із його кімнати вийшов могутній тигр із хижими очима. Тигр бродив по цілому будинку, вселяючи у всіх страх, потому подався у садок. І там побачив кота, що виходив із кухні. Кіт, тільки-но уздрівши тигра, у паніці підстрибнув і вмить опинився на дереві та й застиг, півмертвий із жаху.

Але тигр, побачивши кота, злякано завив і як стій кинувся до покою, а там забився у куток, шукаючи рятунку.

«Що за страшного звіра ти стрів?» – спи­тав лама.

«Бо... боюся... кота!» – прошепотів тигр, тремтячи всім тілом.

Лама вибухнув сміхом.

«Тепер ти зрозумів, мій маленький друже, що зовнішність є ніщо? На вигляд ти – страш­ний тигр, а боїшся кота, бо у тобі залишилось мишаче серце». 

Великі перетворення завжди треба розпо­чинати від переміни серця.

«365 коротких історій для душі» - видавництво «Свічадо» 2012  (с) Бруно Ферреро

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/