Головна

Катехизація на Аскольдовій могилі

«Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких є Царство Небесне» (Мт. 19, 14).

Катехизація для кожної церкви – це досить вагома складова існування церковної спільноти. Саме розуміння своїх життєвих цінностей, формування себе як християнина, спрямованість на постійне духовне зростання закладається та корегується у катехитичній роботі.

Дуже цінним є розуміння потреби такого просвітництва з боку пароха і вірних церковної спільноти. У церкві св. Миколая на Аскольдовій могилі на початку незалежності нашої Церкви і держави таку діяльність допомагали настоятелю, о. Ігорю, проводити сестри Хризанта і Йосафата (Монастир святого Василія Великого) і сестри Анізія, Мар’яна та Бернадета (сестри-служебниці Непорочної Діви Марії). Вони підготували дітей до Першої Святої Сповіді, катехизували всіх бажаючих парафіян, а також при допомозі о. Ігоря Онишкевича катехизували людей у селах, що поблизу Києва, відвідували разом з о. Анатолієм Теслею школи, будинок пристарілих, допомагали потребуючим духовної опіки. Згодом їх змінювали інші сестри, які прикладом свого служіння формували церковну громаду та несли християнську просвіту дітям і дорослим.

Важливий час становлення катехизації на нашій парафії припав на другу половину 1990-х рр. та початок 2000-х, а також і зростання самої спільноти збігся з часом служіння у нас сестер Мар’яни, Терези, Христофори, Антонії, Йосафати, Параскеви (Анастасії), Боніфатії (ССНДМ), та ін. Саме в цей час Церква стала чисельнішою і потребувала розширення своєї діяльності. Батьки із дітьми, що були виховані в радянському середовищі дуже радо долучалися до життя парафії, до пізнання Христової науки, бо мали спрагу до Божого Слова, бажаючи виховувати своїх дітей у християнському середовищі та ростити їх на християнських духовних цінностях. Деякі з них, за підтримки та рекомендації отця-настоятеля Ігоря, вступили до Катехитичного інституту для поглиблення своїх знань та приступили до катехитичного служіння на своїй парафії.

Катехити розширили роботу сестер, тому в нас уже працювали групи допричасників, післяпричасників, підлітків, молоді, а також їхніх батьків, окрім тих, хто готувався до Святої Тайни Сповіді та урочистого Святого Причастя, серед них: Ірина Вишневська, Галина Деркач, Світлана Заяць, Вікторія Кочубей, Надія Кучерява, Любомира Лелик, Ірина Макар, Оксана Сенчук, Орися Цебрівська, Марія Щербатих, Оксана Ясніцька та ін.  Катехити підтримували пароха та сестер не лише в катехизації дітей та дорослих, а й у часі перебування з дітьми у літніх таборах, виданні «Катехитичного вісника», організації Руху подружніх пар, Руху назаретських родин, організації парафіяльних свят та багатьох заходах, що присвячені християнському духовному зростанню вірних нашої Церкви.

Протягом останніх років до першого Святого Причастя дітей готували сестри Анастасія та Філомена (ССНДМ), які закладали дітям розуміння Десяти Божих Заповідей, Святих Таїнств, правд віри, вивчали молитви. З дітьми, які вже приступали до першої Святої Сповіді продовжували глибше вивчати богословські й моральні чесноти, історію свят, життя Церкви як живого діючого організму. Катехизація проводиться згідно програм, розроблених комісією у справах катехизації при Патріаршій курії УГКЦ.

Вже багато років влітку катехитична  школа виїжджає у навчально- катехитичні табори. Дітей обов’язково супроводжує отець-настоятель Ігор Онишкевич або о. Олексій Геник, сестри, катехити, вихователі, музичні керівники. Табори проводяться на узбережжі Чорного або Азовського морів, а також в Карпатах. Ранок щодня починається Святою Літургією. Нещодавно була започаткована традиція щоранку співати гімн України. Також щодня наші юні парафіяни мають курс катехитичного навчання, а ще вчаться співати українські народні, релігійні, повстанські пісні під фаховим керівництвом Надії Кучерявої та Руслани Дмитровської.

Кілька останніх років під керівництвом Ганни Шостак діти мають можливість студіювати Петриківський розпис. Окрім цього, є можливість для дітей багато відпочивати, купатися в морі або у гірських річках Карпат, ходити на екскурсії, знайомитися з рідним краєм. А найголовніше – всі повертаються радісні, щасливі та духовно, морально і фізично міцніші.

У вересні, з початком навчального семестру, катехитична школа вже вкотре радо відчиняє двері для батьків та дітей, щоб допомагати глибше пізнати Закон Божий, вдосконалюючи своє духовне життя. Запрошуємо усіх, хто піклується про стан свого внутрішнього життя долучатися до заходів катехитичної школи нашої парафії!

Оксана Ясніцька, катехит, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/