Головна

Церковний хор «Аскольд»

Церковний хор «Аскольд» почав формуватися наприкінці 90-х рр. з маленького квартету, що виконував літургійні піснеспіви на недільних та святкових богослужіннях. Репертуар здебільшого складався з властивих для українського греко-католицького обряду, так званих, «самоїлкових» наспівів, розкладених на чотири голоси Володимиром Гриньківим, регентом хору «Аскольд», що впродовж усіх цих років залишається незмінним керівником колективу та дяком церкви св. Миколая.

Тоді разом із квартетом, знайомі з дитинства для кожного парафіянина богослужбові піснеспіви, виконувала уся церковна громада. Бажаючих прославляти своїм співом Господа у церковному хорі поступово ставало дедалі більше. Згодом у церкві на Аскольдовій могилі стали звучати духовні твори українських композиторів у виконанні дзвінких голосів студентів різних київських вузів, що приїжджали зі всіх куточків України.

У 2010 році хор відсвяткував своє 10-ти річчя, з цієї нагоди відбулися урочиста Божественна Літургія та концерт, у програмі якого прозвучали духовні і світські твори. Цього ж року колектив записав компакт-диск колядок та щедрівок «Аскольдова коляда».

За свою більш як 10-ти річну діяльність молитовний спів церковного хору «Аскольд» звучав у різних храмах України, зокрема стало доброю традицією святкувати Преображення Господнє у церкві св. Архистратига Михаїла у Коломиї. Однією зі світлих сторінок у житті хору була участь в святковій Літургії з нагоди інтронізації глави Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава.

На базі колективу існує чоловічий квінтет з одноіменною назвою, що два роки поспіль ставав лауреатом першої премії Міжнародного конкурсу у Білорусії.

У церковному хорі панує надзвичайно творча атмосфера, учасники не тільки володіють вокальним мистецтвом, а й грають на різноманітних музичних інструментах. У цьому змогла переконатись не тільки білоруська публіка, а й учасники та глядачі Всеукраїнського конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас», де колектив представив саме вокально-інструментальну програму.

Слід зазначити, що церква св. Миколая поєднала долі багатьох хористів, і тут підростає та виховується молодше покоління «корінних аскольденят», що, сподіваємося, будуть готові продовжувати прекрасну традицію церковного хорового виконавства.

Ольга Засадна, для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/