Головна

Навіщо Бог мене створив?

Падіння

Щастя в людській сім'ї вимагає деяких очевидних умов. По-перше, люди повинні хотіти бути щасливими. Нікого не можна зробити щасливим у відношенні до інших без його свобідної волі. Ніхто не може дати сімейного щастя жінці, яка просто не хоче одружуватися - яким би ідеальним не був її наречений. По-друге, щастя передбачає особисте зростання - ми змінюємося, робимося іншими, щоб вмістити це щастя.

А ростемо ми, приймаючи рішення, проявляючи свою свободу; ми вибираємо між вірністю і зрадою, турботою про інших і примхливим егоїзмом, довірою Богові або відмовою Йому довіряти.

Ми не станемо чесними і вірними, поки у нас не буде можливості проявити чесність (тобто мати можливість вкрасти - і не зробити цього) або вірність (тобто мати можливість піддатися зраді - і відмовитися її здійснювати).

Але оскільки ми володіємо справжньою свободою і самі є авторами своїх рішень, ми можемо вибрати і помилковий шлях. Ми можемо вибрати нещастя. І наші прабатьки зробили саме це. І ми продовжуємо це робити зараз. Все наше буття несе на собі печатку катастрофи космічних масштабів, яку Церква називає гріхопадінням. Саме ця катастрофа є причиною усього зла - всього болю, горя, розгубленості і відчаю нашого світу. Гріх - не просто поганий вчинок чи сукупність поганих вчинків; це глибоке псування самої людської природи, яка проявляє себе в конкретних актах зла, як, наприклад, алкоголізм проявляє себе в конкретних актах випивки. Іноді віру в зіпсованість людини і світу називають «похмурою». Насправді, вона сповнена світлої надії - ми вважаємо, що нинішній стан світу і нас самих ненормальний, що ми створені для чогось набагато кращого, що в основі реальності лежить Божа любов, яка створила нас для безмежного щастя, а нещастя, пережиті людьми зараз, є проявом глибокого неналежного стану світу. І ми віримо в те, що цей стан буде виправлено.

Спокута (відкуплення)

Спокута - дуже широке і багатозначне поняття. Ми говоримо, що хтось спокутував свою провину, коли він зробив щось, що дозволяє виправити наслідки його вчинків і відновити його відносини з людьми. Наприклад, злочинець відбув належне йому покарання, погана людина виправилася і доклала зусиль до того, щоб загладити заподіяне ним зло, той, хто завдав матеріальної шкоди, повністю за неї розплатився. Але в спокуті, коли в неї втручається Бог, з'являється і інша сторона - воно не просто нейтралізує наслідки вчиненого зла, воно перетворює їх у грунт, на якій росте нове добро. Один із прикладів ми можемо знайти в Біблії: це історія Йосипа, якого брати із заздрості продали в рабство в Єгипет, де він після низки подій посів високе становище при дворі фараона і, завдяки свій вірі і передбачливості, врятував безліч життів, у тому числі - своїх братів. Як говорить він своїм братам: «Ви зло задумали на мене, але Бог обернув це на добре, щоб зробити так, як воно й є сьогодні: спасти життя багатьом людям» (Бут. 50,20).

Я знаю чоловіка, який був великим наркоманом - він завдавав великої шкоди собі і тяжке горе своїм рідним. Він ішов звичайним шляхом: від рідкісного вживання до все більш частого, від менших доз - до великих, від відносного життєвого благополуччя - до повного розорення і конфліктів з законом. Настав, проте, момент, коли він зрозумів, що помре, і то дуже скоро. Тоді він заволав до Бога про спасіння і звернувся за допомогою - духовної та медичної - у подоланні свого пороку. Зараз він вже давно не вживає наркотики і працює в організації, яка надає допомогу наркоманам. Його власний страшний досвід дає йому можливість допомагати іншим людям, які знаходяться в такому ж стані. Зло, яке він скоїв у своєму житті, було не просто прощене і забуте після того як він покаявся і навернувся до Бога, - досвід його подолання виявився фундаментом для добра, яке інакше він не міг би вчинити. Бог здобуває перемогу над злом не тим, що абсолютно не дає йому відбутися (це означало б позбавити створений світ самостійності, а людей - вільного вибору), а тим, що припиняє зло, а його наслідки повертає на добро. Бог трудиться над порятунком занепалого світу - багатьма, часто невідомими нам і таємничими шляхами. Але центральні події історії спасіння нам добре відомі - вони відбулися близько двох тисяч років тому на Близькому Сході, в Палестині.

Їм передує довга підготовка - Бог обирає Собі народ, стародавній Ізраїль, громаду вірних, яким Він відкривається як єдиний і єдиний Бог, Творець усього сущого. Він довго веде цей народ і терпляче вчить його відкидати помилкових язичницьких богів і зберігати вірність тільки Йому. Він також обіцяє через пророків прихід Спасителя, який визволить людей від зла і гріха та покладе початок месіанської ери - ери відновленої близькості між людьми і Богом, ери миру і гармонії. Про все це дуже докладно оповідає частина Біблії, яку ми називаємо Старим Завітом; а Новий Завіт починається з події, заради якого все це відбувалося. Віра старозавітного Божого народу досягає своєї вершини в Діві на ім'я Марія, Тієї, яку, за пророцтвом, ублажать, тобто благословлять і прославлять, всі покоління, бо вона стане Матір'ю Господа.

Через Неї сам Бог входить в створений Ним світ, входить Людиною на ім'я Ісус з Назарету. Він стає немовлям, дитиною, юнаком, чоловіком. Бог - Син стає Сином Людським, людиною, у всьому подібною до нас, окрім гріха. Він входить в нашу історію зсередини, як один з нас, щоб - як каже Він сам: «… щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох» (Мк. 10,45). Ми не можемо відкупити себе, загладити свої гріхи, відновити наші відносини з Богом - це робить сам Бог в особі Ісуса Христа. Праведність проявляється у випробуваннях; гранична праведність - перед обличчям граничного зла. Любов Божа билася за нас - і перемогла - коли ми зненавиділи її і розіп'яли. Як говорить апостол Павло: «Христос бо, тоді як ми були ще безсилі, у свою пору, помер за безбожних. Воно навряд чи хто за праведника вмирає; бо за доброго, може, хтось і відважився б умерти. Бог же показує свою до нас любов тим, що Христос умер за нас, коли ми ще були грішниками» (Рим. 5,6-8).

Найбільший жах і трагедія - зрада і вбивство Сина Божого - обертається найбільшим торжеством - Його воскресінням. Бог перетворює смерть на життя, поразку на перемогу, безутішну скорбота - у вічне тріумфування. Сили гріха і зла проти своєї волі служать лише розкриттю любові Божої - тепер ми знаємо Бога не тільки як Творця і Промислителя, але і як Відкупителя.

Царство Боже, зазвичай, розуміється або як місце, куди відкуплені відправляються після смерті, або як повністю перетворений стан світобудови, в який оселяться після того, як весь цей світ переживе Суд Божий і остаточнийрозподілспасенних і загиблих. Те й інше не зовсім вірно. У притчах Господь описує реальність Царства як уже присутнього у світі.

Його присутність описується не як раптова зміна, а як поступовий, довгий, навіть непомітний для сторонніх процес зростання - у притчі про кукіль мова йде про те, як «виросло збіжжя та плід», у притчі про гірчичне насіння - про те, як з маленького насіння зростає велике дерево, у притчі про закваску - про те, як закваска поступово змінює все тісто.

Для тих, хто не хоче його бачити, Царство залишається «непомітним», як каже Господь: «Якже спитали його фарисеї, коли прийде Царство Боже, він відповів їм: Царство Боже прийде непомітно; ані не скажуть: Ось воно тут! - або: Он там! - бо Царство Боже є між вами» (Лк. 17,20-21) . Царство - це реальність, вже присутня в світі, яка з часу приходу Господа довгий час росте і розвивається. Царство - це Церква, реальність, в якій Христос царює в житті своїх вірних. У цьому відношенні Царство вже прийшло з Втіленням, Проповіддю, Смертю, Воскресінням, Вознесінням Спасителя і Зішестям Святого Духа.

Ми вирішуємо - тут і тепер - хочемо ми зробитися підданими Царства чи ні, прийняти здійснене Христом Відкуплення чи ні. Христос може повернути гіркі, страшні і навіть ганебні моменти нашого життя на добро - якщо ми відмовимося від нашого життя; Він може зробити нас підданими Свого Царства, якщо ми тільки Його приймемо.

У благочестивій родині, де всі люблять один одного, в церковній громаді, де люди трудяться над творенням справжнього братства, ми вже бачимо основу Царства, воно вже проростає через реалії занепалого світу. На початку ХХ століття були богослови, які вважали, що Царство поступово і плавно утвердиться у житті людства в міру того, як євангельська закваска змінить звичаї спочатку в розвинених християнських країнах, потім і в усьому світі. Такий погляд був, з одного боку, занадто песимістичним, з іншого - занадто оптимістичним. Людське суспільство, зазначене м'якими і лагідними вдачами - це дуже добре, але Бог приготував нам щось незмірно більше. Євангеліє сприяє поліпшенню моралі, але сповіщає воно - вічне життя. З іншого боку, жахи ХХ століття показали реальність сил зла і гріха в світі і поставили під питання наївну віру в невідворотний поступовий прогрес. Так, в 1911 році будь-який, хто розповів би про події наступного півстоліття, здався б похмурим, гротескним фантазером, якщо не божевільним. Але ми знаємо, що послідувало за цим - криваві війни, революції, затвердження нечуваних в історії ідеологічних тираній, масові переслідування і геноцид.

Тому набагато розумнішим є триматися того, що прямо звіщається в Писанні - Царство зробиться явним і утвердиться над всією землею, але тільки після низки катастрофічних подій, коли сили зла і спротиву зроблять останню - і, навіть, як здасться на якийсь час, успішну - спробу затвердити свою владу над світом, і, головне, над розумами і серцями людей.

Ці сили знайдуть собі главу в особі всесвітнього диктатора, який претендуватиме не тільки на політичну владу, а й на релігійне поклоніння - того, кого святий апостол Павло називає «людиною гріха» і «сином погибелі», а апостол Іван - Антихристом. Його правління, однак, продовжиться недовго - Господь Ісус покладе йому кінець, коли повернеться у славі, щоб судити живих і мертвих і переродити все обличчя світу.

Життя майбутнього віку

Настане день, коли людська історія, якою ми її знаємо, завершиться. Час боротьби і випробувань, сумнівів і страждань залишиться позаду. Справжній Цар, Господь і Спаситель наш Ісус Христос, появиться в славі, і Його Царство утвердиться вже зовсім явним чином. Мертві воскреснуть, і всі ми пожнемо плоди того вибору, який зробили за життя. Але це буде не кінець - це буде початок. Покійні, в надії воскресіння і вічного життя, пробудяться, щоб побачити здійснення цієї надії. Як каже Писання: «Ось він, наш Бог! На нього ми надіялися, і він нас спас. Ось він Господь! На нього ми надіялися. Радуймося і веселімся його спасінням»(Іс. 25,9)та «витре кожну сльозу з очей їхніх; і смерті не буде більше, ні скорботи, ні плачу, ні болю не буде більше, бо все попереднє минуло» (Откр. 21,4).

Наші найглибші надії здійсняться, наша спрага буде вгамована, всі творіння будуть зцілені. Ми побачимо, щославаі радість врятованого світу буде більша, ніж слава і радість первозданного.

Врятоване людство буде вічно жити в обителі свого Отця. Ми не можемо описати це в дрібницях - наша мова неминуче спотикнеться при спробі говорити про реальність майбутнього віку, але іноді Бог дає нам передбачити це; іноді нам допомагає в цьому краса природи або доброта людей, або творення великих композиторів і художників. Життя християнина - це життя в надії й очікуванні; ми знаємо, що Божий задум здійсниться, що будь-які скорботи тимчасові, а радість - вічна, і ми вже відчуваємо відблиски цієї радості в нашій душі.

за матеріалами: http://www.foma.ru

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/