Головна

«Великий батько нашого народу»

«Ми кажемо щодо митрополита Андрея «великий син», але, на мою думку, краще було б сказати «великий батько нашого народу». Про це сказав Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар), відкриваючи 3 жовтня в Києві виставку «Пам’яті митрополита Андрея Шептицького. Пам’ятки з колекції Музею сакрального мистецтва імені о. Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ».

Виставка присвячена 100-річчю передачі митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею у Львові в дар українському народові.

Блаженніший Любомир подякував відвідувачам і організаторам виставки, особливо ієромонахові Севастьянові Дмитруху.

Відкриваючи виставку, архиєрей пригадав слова Джона Кеннеді, який півстоліття тому під час своєї інавгураційної промови сказав: «Не питай себе, що Америка може зробити для тебе, а питай себе, що ти можеш зробити для Америки».

«Я згадую ці слова якраз сьогодні, бо в нас є внаслідок десятиліть комуністичного режиму якесь таке переконання, що ми повинні все одержувати. Казали, держава, партія про все подбають, нічим не треба перейматися... І, може, це одна з наших великих труднощів сьогодення, що чекаємо, що нам хтось щось дасть», – зауважив духовний лідер українців.

Блаженніший побажав усім поглиблювати свої знання з історії, бо, на жаль, в Україні ще мало знають про митрополита Андрея Шептицького, про його діяльність, про те, що він зробив для всього українського народу.

«Коли будете звідси йти, наповнені цінними гарними враженнями, задуматеся: а що кожен із нас зробив для України і що може чи хоче зробити для неї. Думаю, це буде найкращим результатом цієї виставки. Перед очима маємо прекрасний приклад – великого митрополита Андрея, який зробив цінний дар для українського народу», – наголосив Архиєпископ-емерит.

Владика Йосиф (Мілян), розповідаючи про значення митрополита для України, пригадав, як він у часи німецької та більшовицької окупації рятував людські життя. Зокрема, у час німецької окупації розробив метод, як рятувати євреїв.

Історик Дмитро Степовик відзначив, що відтоді як митрополит передав збірку мистецтва українському народу, Музей Шептицького почав називатися Національним музеєм. «Це знакова постать не тільки в українському мистецтві, а й всієї України». Пан Дмитро зауважив, що ікони, які колись збирав Шептицький і які зараз виставляються в «Духовних скарбах», унікальні. Таких у Києві ніде не зайдеш.

На захід завітав також Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон

На виставці представлено 85 експонатів, серед яких ікони XVI–XX ст. зі збірки «Студіон» ченців Студійського уставу, які берегли традиції давнього українського мистецтва.

Фото бр. Ярослав Павлюк, КТДС

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/