Головна

Духовна проща до Чернігова

Минула субота, 28 вересня, для парафіян Церкви Миколи Мирлікійського на Аскольдовій Могилі минула у Чернігові. До міста з 1300-літньою історією великим автобусом вирушили понад 50 людей, половина з них – діти, вихованці катехитичної школи, а також діти парафіяльної служби Божого милосердя Карітас-Печерськ. Мандрівка, як годиться, почалась з Молебня до Богородиці в храмі Петра і Павла, яку відправив о. Анатолій Тесля,  духівник прощі. Далі гості поринули у сиві часи давнини, відвідуючи храми, в яких молились ще чернігівські князі.

На відміну від Києва, Чернігову вдалось зберегти автентичні пласти епохи Київської Русі, Козаччини, Гетьманщини, старих курганів. Тут буквально все просякнуто старовиною. З тих часів залишився потужний духовний пласт старого міста: з 15 храмів половина ще часів XI – XV ст.

Найстаріші з них - Успенський Єлецький, Троїцький Іллінський монастирі і Спасо-Преображенський собор,  датовані XI віком,  а також Борисо-Глібська церква (XII століття),  яка в XVII столітті була домініканським монастирем.  Щоб оглянути місто з висоти пташиного польоту, кияни залюбки піднялись на 60-метрову дзвіницю Троїцько-Іллінського монастиря, що нагадує  барокову Лаврську дзвіницю у столиці. Перед очима відкрився чудовий огляд на всі чотири боки міста: тут і стрімка Десна, храмова лінія місті, види на Дитинець, фортечні укріплення VII - XIII ст., розташованому на високому виступі річки. Під час екскурсії гості столиці завітали до місцевого Пантеону, вклонившись могилам геніїв української літератури – Леоніду Глібову, Михайлу  Коцюбинському, Опанасу Маркевичу.

Чудово збереглось і найзагадковіше місце духовної спадщини - печерний комплекс ХІ — ХІХ ст. на Болдиних горах, який у 1069 р. заснував святий Антоній Печерський, «батько» Києво-Печерського монастиря. Спустившись у печери, у найбільшій церкві св. Феодосія,  що в притворі сягає висоти 8,4 метра, парафіяни Церкви Миколи Мерликійського урочисто і розлого заспівали Отченаш, випробувавши чудову акустику підземної архітектури. А далі – вклонились мощам святим і монахам, які, як перші християни, повністю присвятили себе Богу. Важко повірити, дивлячись на печери зовні, що загальна протяжність комплексу підземних споруд, що складається з багатьох церков (святого Антонія, святого Феодосія Тотемського, Миколи Святенника)  і келій з похованнями — майже 350 метрів. Ансамбль вирізняє з-поміж інших і те, що його приміщення розташовані на чотирьох рівнях, одне над одним – як багаторівнева історія древнього міста.

Підсумовуючи день, сестра Філомена ( ССНДМ), що завідує катехитичною школою Церкви Миколи Мирлікійського, зізналась, що духовна проща до Чернігова надихає на нові добрі справи. «Для мене найбільша користь — це спілкування з моєю парафією, яку я дуже люблю. Люди, сім’ї з дітьми виглядають для мене інакше, ніж коли я спілкуюся тільки з дітьми у подорожах. Інший бік справи — відвідання старовинних місць, які несуть намолений дух.

Для мене в Чернігові особливою була ікона Казанської Божої Матері, її погляд я везу з собою додому», - додала сестра Філомена. За її словами, відбулась передача віри наших предків, які залишили свої молитви в старих храмах. Цю віру і любов київські гості отримали сповна.

Паломники висловлюють щиру подяку доброчинцям, що пожертвували на цю подорож і пані Олені Нагорній, яка організувала прощу до Чернігова. Завдяки доброчинцям вартість поїздки склала 27 гривень, що дало можливість усім бажаючим парафіянам, особливо потребуючим дітям служіння Карітас, побачити чудове княже місто.

Леся Соловчук, для «Оранти»

Фото:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.649457945086823.1073741851.198406070192015&type=3

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/