Головна

Катехит не може бути боягузом чи музейним експонатом

Про красу виховання у вірі Папа говорив до 1600 катехитів з усього світу. Він закликав їх мати відвагу торувати нові шляхи для звіщення Євангелія. Святіший Отець виголосив спеціальну катехезу про віру для учасників Міжнародного Катехитичного Конгресу, що зараз триває у Ватикані. Конгрес передує Дню Катехита, що пройде завтра в рамках святкування Року Віри.

Папа Франциск зазначив, що бути катехитом – це не лише «фах» чи «професія». Це – вимогливе завдання, оскільки провадить інших до зустрічі з Христом словом, життям і свідченням. Він додав, що для того, щоб саме так і було, необхідно завжди наново починати від Христа. «Це стосується усіх, в тому числі і мене, оскільки я також є катехитом», - сказав Папа. Своє повчання він сформулював навколо трьох пунктів: «бути близько біля Христа», «починати від Нього» і «йти з Ним без страху на окраїни».

«Першою річчю для учня є бути з Учителем, слухати Його і вчитись від Нього. Це і досі актуально, цей шлях триває все життя! Наприклад, для мене дуже важливо перебувати перед Дарохранильницею; перебувати в присутності Господа, дозволити, щоб Він на мене дивився. Навіть якщо задрімуєш, залишайся там, будь біля Нього. Це важливіше, ніж  сам титул катехита, - говорив Папа Франциск. Перебування з Христом  розпалює серце, підтримує вогонь дружби, дозволяє відчути, що Він дійсно дивиться на тебе, є поруч і любить тебе. Я розумію, що для вас це не так просто. Особливо тим, хто має сім?ї і дітей, важко знайти довший час тиші. Але, дякувати Богу, не всі повинні поводитись однаково. У Церкві є різноманіття покликань і багатство духовних форм. Важливо знайти відповідний спосіб, щоб бути з Господом, а це можливо у кожному життєвому стані. Зараз нехай кожен з вас запитає себе: як я переживаю це моє «буття» з Ісусом? Чи я маю час для того, щоб перебувати в Його присутності, в тиші, чи дозволяю Йому вести мене? Чи дозволяю, щоб Його вогонь розпалював моє серце? Якщо в нашому серці нема тепла Бога, Його любові, Його чуйності, то як ми, бідні грішники, можемо розпалювати серця інших?».

Другим елементом Папа назвав починати від Христа, тобто наслідувати Його в тому, щоб виходити на зустріч з іншими. Франциск сказав, що цей досвід є красивий і трохи парадоксальний, оскільки чим більше з?єднуємося з Ісусом, тим більше Він відкриває нас на інших людей, посилає нас до них. «Власне це і є правдивий динамізм любові, це – дія самого Бога!», - говорив він.

«Бог є у центрі, але завжди є даром з себе, відносинами, життям, яке передається... Такими можемо стати і ми, якщо витриваємо у єдності з Христом. Він дозволяє нам увійти в цю динаміку любові. Там, де є правдиве життя в Христі, є також відкритість на інших, є вихід від себе самих, щоб зустріти інших в ім?я Христа. Серце катехита постійно б?ється в цьому ритмі «систола-діастола»: з?єднання з Ісусом – зустріч з іншими. Скорочення – розслаблення. Якщо бракує якогось з цих двох рухів, серце перестає битись, катехити стають мертвими,- говорив Франциск. Отримує в дар керигму, і потім жертвує її в дар. Це сама природа керигми: це дар, що генерує місію, котрий завжди підштовхує вийти поза рамки себе. Святий Павло говорив: «Любов Христа спонукає нас», але це «спонукає» можна також перекласти як «є у нас». Так є: ця любов притягує і посилає, втягує нас і дає в дар іншим. Власне в цьому ритмі б?ється серце християнина, а особливо катехита. Запитаймо себе: чи моє серце б?ється в ритмі з?єднання з Христом і зустрічі з іншими? Чи підживлюються мої відносини з ним, але з тією метою, щоб нести Його іншим? Скажу вам одне: не розумію, як катехит може стати бездіяльним, власне без того руху. Не розумію».

Пригадуючи історію Йони, Франциск вказав, що починати від Христа означає без страху йти за Ним на окраїни. Йона не вмів вийти поза свої схеми, звички, впорядковане життя, тому і втікає від голосу Бога.

«Він вчить нас не боятись вийти поза рамки наших схем в наслідуванні Бога. Бог не боїться, знаєте це? Бог не боїться. Він завжди іде далі, Бог не боїться окраїн. Бог завжди вірний, творчий, не є замкнутий, тому ніколи не є суворий. Він приймає нас, виходить нам на зустріч, розуміє нас. Щоб залишитися вірними, щоб бути творчими, треба вміти змінюватись. Щоб витривати в Бозі, треба вміти виходити, не можна цього боятись. Якщо катехитом опанує страх, він стає боягузом. Якщо катехит сидить собі спокійно, то він стає музейним експонатом. І таких є багато. Прошу вас, не треба більше жодних музейних статуй.
Питаю вас, катехитів: чи хтось з вас хоче бути боягузом, музейним експонатом чи стати безплідним? Хтось хоче цього? (У відповідь оклик: Ні) Точно ні? Це добре».

Папа Франциск сказав катехитам світу, що Ісус не каже їм: «Ідіть і давайте собі раду», але Він каже: «Я з вами!». Водночас він нагадав слова, які вже багаторазово раніше згадував, що замкнена Церква є хвора. Він закликав до більшої відкритості, довіри. Папа наголосив, що Христос завжди випереджає нас. Куди б ми не пішли, Він вже там на нас чекає.

«В Буенос-Айресі є багато дітей, які не вміють перехреститись. Це – справжні окраїни. Туди треба йти. Ісус вже є там і чекає на тебе, щоб ти допоміг тій дитині навчитись робити знак хреста. Він зажди йде перед нами», - наголосив Папа.

За матеріалами pl.radiovaticana.va

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/