Головна

«Русский мир» не має нічого спільного з Церквою, – Глава УГКЦ

Русский_мир.jpg

Сьогодні християни втомилися від церковних поділів. Це відчувається і серед православних, які не можуть зрозуміти, чому вони поділені на три Церкви, і серед вірних УГКЦ, котрі дедалі частіше запитують, коли ж буде єдина помісна Церква.

За словами Глави Церкви, екуменізм буде можливий тоді, коли ми не «підлаштовуватимемо Церкву під якісь геополітичні проекти».

«"Русскій мір" не має нічого спільного з Церквою. Це чергові пута, які хтось намагається накинути на УПЦ (МП) і використати в інтересах іноземної держави. Вірні цієї Церкви і самі це розуміють», – прокоментував він.

Пригадуючи нещодавній візит до України кардинала Курта Коха, голови Папської ради для сприяння єдності християн, Блаженніший Святослав підкреслив, що тоді, фактично, уперше в історії відбулася зустріч Предстоятеля УПЦ (МП), Глави УГКЦ, Папського нунція і голови цієї Папської ради.

«Ми всі сиділи разом за одним столом у Києво-Печерській лаврі. Це була безпрецедентна подія! В історії важко згадати щось подібне на такому високому рівні. Навіть більше, зустріч була дуже конструктивна і тепла», - пояснив він. Власне, тоді Митрополит Володимир (Сабодан) сказав, що в справі екуменізму втрачено 20 років.

«Думаю, що крок за кроком ми будемо йти до єдності, бо так нас навчав Ісус Христос. У такому світлі екуменізм є не тільки можливим, а й необхідним. Ми повинні розуміти, що без цього не можемо називати себе християнською спільнотою», - додав Предстоятель УГКЦ.

Пояснюючи поняття екуменізму, Глава УГКЦ сказав, що він полягає в пошуку єдності. У такому разі, на його переконання, релігійний релятивізм (позиція «а, все одно, яка Церква») - невиправданий. «Якщо будемо так чинити, то ніколи не матимемо своєї Церкви», - вважає архиєрей. Крім того, за його словами, у світі простежується тенденція релігійної безграмотності. «Часом чую, що навіть перші люди країни, коли прагнуть висловити свої релігійні почуття, використовують нехристиянську термінологію – говорять про енергетику, ауру. Це чужі речі… Тому потрібно навчити християн їхньої віри, рідної термінології. Тоді люди зможуть бути відкритими для екуменізму», –наголосив Блаженніший Святосав. Слова Патріарха Святослава поширив Департамент інформації УГКЦ.

Довідка РІСУ: Лише 18,7% українців знають про доктрину «Русского мира» Патріарха Кирила, йдеться у національному опитуванні, проведеному Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова у березні 2013 р.

Як зауважують в Центрі Разумкова, про цю доктрину більше знають ті, хто налаштовані до неї критично: 28,5% вірних УПЦ КП і 35,1% греко-католиків. По регіонах про неї найбільше чули мешканці заходу України: 36,3%, а найменше — сходу, 12,9%.

70,9% серед опитаних вірних УПЦ (МП) вважають, що вона спрямована на «духовне єднання братніх російського, українського і білоруського народів».

Натомість абсолютна більшість вірних УГКЦ (95%) вважає, що ця доктрина спрямована на «реставрацію Російської імперії». Подібно вважає 69,5% вірників УПЦ КП, 15,1% УПЦ (МП) і 38,6% інших православних.

На заході цю доктрину найбільше пов’язують з імперією, а на півдні — з єднанням братніх народів.

Патріарх УПЦ КП Філарет концепцію Патріарха Кирила теж назвав спробою відновлення російської імперії.

"«Русский мир» – це така приваблива обгортка, як колись «комунізм – світле майбутнє». Під «Русским миром» приховані нова російська імперія, російська влада й російська імперська Церква. Патріарх Кіріл придумав «Русский мир», щоб спочатку відбулося духовне об’єднання навколо Москви, потім – політичне, й зрештою – територіальне. Тобто, щоби відновити російську імперію. Але ці його бажання нездійсненні, бо не можна увійти двічі в одну річку. Зараз нові часи", – сказав Патріарх Філарет.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/