Головна

Думайте про Христа, і все буде добре!

Розмова з о. Хосе М. Вегас СМF, екзорцистом Архиєпархії Божої Матері в Москві, кандидатом філософських наук і викладачем Вищої Католицької Семінарії «Марія - Цариця Апостолів» в Санкт-Петербурзі.

- Розкажіть, будь ласка, про себе.

- Я став кларетином, тому що, коли відчув покликання, у нас школі працював священик з чину кларетинів, і він «піймав» мене. Насправді це рука Божа. Коли я був у новіціяті, то відчув, що це мій дім.

Я вчився в семінарії недалеко від Мадрида п'ять років, потім два роки в Римі вивчав філософію. Потім повернувся до Іспанії, викладав філософію в семінарії, працював десять років з інвалідами. Разом з другом ми заснували філософський журнал, який існує в Іспанії досі. Чотири роки я був директором коледжу в Університеті в Мадриді. Мій батько був військовим. Він загинув 18 років тому в автомобільній аварії. Він дуже любив Росію, займався російською мовою, говорив російською, тому я теж завжди відчував інтерес до Росії. Тому коли з'явилася можливість працювати в Росії, я заявив, що готовий туди вирушити. Мій настоятель сказав: «Ти готовий? Їдь!» І я поїхав. Моя мама жива, у мене є три брати і дві сестри. У всіх у них вже є свої сім'ї. Всього у мене зараз 14 племінників. У мене велика родина, і це дуже добре.

- Отче Хосе, Ви філософ і кларетин. Як Ви стали екзорцистом?

- Я став екзорцистом просто тому, що архиєпископ мене призначив, а я погодився. Для мене це було несподіванкою, ця область була мені абсолютно незнайома, але єпископ сказав - потрібно виявити послух.

- Як проходить день екзорциста?

- Я займаюся не тільки цим. Я викладаю в семінарії, читаю курси для катехитів. Я відповідальний за катехизацію в єпархії - це займає багато часу. Крім того, я вікарний священик у Мурманську. Коли я перебуваю в Петербурзі, мені дзвонять і домовляються про зустріч. Зазвичай, при зустрічі я намагаюся уточнити, які проблеми турбують людину, після цього ми молимося. Якщо вважаю, що є ознаки впливу злого духа, читаю молитву звільнення. Тільки тоді, коли бачу, що це дуже серйозно, я можу здійснити обряд екзорцизму. Але частіше це духовні, психологічні проблеми. Зазвичай я два рази на місяць буваю з цього приводу в Москві, бо там багато потребуючих. Я служу літургію, а потім приймаю людей до самого вечора.

- Тобто їх досить багато?

- Так. Бувають дуже важкі випадки. До мене приходять різні люди, з родинними чи психологічними проблемами. Іноді є люди, які стверджують, що вони схильні до впливу злого духа, а я вважаю, що це не так.

- Наскільки поширене явище одержимості ?

- Є різні ступені і рівні впливу лукавого. Сама по собі одержимість - це дуже рідкісне явище. Я займаюся цим п'ять років і тільки двічі зіткнувся з явними ознаками одержимості. Інші випадки - це проблеми іншого роду, але я з усіма говорю і молюся. Існують явища, дійсно пов'язані з дияволом. Звичайно вплив лукавого - це спокуси, які ми всі відчуваємо. Існує надприродний рівень - пригнічення, коли болить голова, шлунок, піднімається тиск, і лікарі не можуть визначити діагноз. Буває, що це вплив злого духа. У цьому випадку потрібно дізнатися, чи не займалася людина окультизмом, спіритизмом і т.д.

Другий рівень – це нав’язливість, буває складно відрізнити від чисто психічної хвороби, але все-таки можна. Наприклад, присутні нав'язливі думки про самогубство або важко увійти до церкви, молитися і т.д. І третій рівень - одержимість, коли диявол присутній в тілі людини. Тоді людина не контролює свої дії. Але я повторюю, що це буває дуже рідко. Хочу зазначити, що одержима людина може бути в стані благодаті Божої. Диявол не може увійти в душу людини без її дозволу, людина завжди зберігає свободу волі.

- У чому різниця між психічним відхиленням і одержимістю ? І як визначити, чи потрібен лікар, чи священик ?

- Не завжди просто визначити, але можна. Коли людина хвора, вона хвора завжди. І коли ти говориш з нею, то відчуваєш, що є порушення мови, які свідчать про психічну хворобу. Якщо у людини з психікою все нормально, але є пригнічення або нав’язливість, вона говорить про це абсолютно нормально. Але під час молитви з'являються ознаки пригнічення або нав’язливості. У мене в Петербурзі є два психіатра, до яких я звертаюся за консультацією. І в Москві є одна жінка-психіатр, католичка, вона працює в Курії. Це віруючі люди, що дуже важливо. Тому вони можуть сказати, чи страждає людина психічним захворюванням. Був один випадок, коли були явні ознаки одержимості. Завжди потрібна консультація психіатра, але не завжди це так просто.

- Чи може зло набувати конкретні форми? Чи можна побачити біса?

- Я не знаю, я ніколи не бачив. Єдине - іноді я відчував, що з людини виходить холод. Але у мене немає особливих дарів, а є люди, у яких вони є, і вони можуть щось бачити. У мене є тільки обмежений розум і призначення архиєпископа. Але зазвичай біс - це тільки дух, і бачити його неможливо.

- Чи сприяє появі подібних проблем захоплення східними практиками, екстрасенсорика?

- Однозначно так! Є різні практики: «ворожки», окультизм, спіритизм і т.д., через які людина відкриває свою душу незрозумілим силам, які не від Бога. При зустрічі з людьми, які до мене звертаються, часто виявляється, що людина була дуже сильно пов'язана з цими практиками. Зазвичай, якщо люди займаються цим, вони починають відчувати неприємні явища, особливо коли людина намагається звільнитися від них і наблизитися до Бога. Тоді ці прояви стають особливо сильними, тому що диявол не хоче відпустити свою здобич. Раніше я був дуже скептично налаштований, думав, що це тільки забобони, але зараз я бачу, що є сили, які не від Бога і які можуть дуже сильно нашкодити. Іноді людина може страждати від цих сил не з власної вини, бо інші люди намагаються вплинути на неї. Це і так зване пороблення, і різні інші речі, про які часто говорять в Росії. Це речі, які насправді діють і можуть бути дуже шкідливими. Звичайно, людина повинна захищатися від цього через Церкву і таїнства.

- Чи траплялося таке, що Ви не могли впоратися з одержимістю ?

- Екзорцист повинен дуже багато молитися і намагатися вести серйозне духовне життя; це благотворно вплинуло на мене, тому що я став більше молитися і частіше сповідатися. І ще потрібна дуже велика терплячість. Коли ти займаєшся, ти розумієш, що не ти, але Христос діє. Іноді вдається впоратися дуже швидко. Ти починаєш молитися, і людина з подивом раптом каже: «Все! » І почувається добре. А іноді потрібно займатися роками, регулярно. Одного разу до мене приїхали двоє і жили кілька місяців в Петербурзі, я займався з ними щодня. Було дійсно страшно, тому що прояви були дуже сильними. І після двох місяців раптом стало гірше. Для мене це було жахливо. Але потім з'явилися поліпшення, і вони поїхали. Молитви завжди діють, але не завжди так швидко, як би нам хотілося. Потрібно бути терплячим і вірити. Я завжди кажу: «Я ніколи не можу впоратися, тільки Бог. Я лише посередник».

- Є думка, що одержимість не може торкнутися священиків і монахів; чи так це?

- Це неправда. Будь-яка людина може страждати цим. Кажуть, що св. Іван Марія Віанней дуже сильно страждав від нападів диявола, тому одержимість - це явище, яке не є прокляттям. Людина може бути святою, жити в благодаті й при цьому з різних причин страждати одержимістю. Відомі випадки монахів і семінаристів, які страждали цим, але в моїй практиці я поки з цим не стикався.

- Чи зверталися до Вас атеїсти ?

- До мене часто ходять православні. У них мало екзорцистів, хоча серед них є дуже хороші. Вони здійснюють екзорцизм за допомогою публічної молитви. Приходять і нехрещені, мусульмани, наприклад. Переконані атеїсти - не пам'ятаю. Якщо людина віруюча, але не практикуюча, я кажу, що вона повинна відвідувати церкву, сповідатися, причащатися. Таїнства набагато сильніші, ніж інші молитви.

- Як уберегтися від злих духів ?

- Треба бути дуже сильно пов'язаним з Христом, ходити до церкви, молитися, сповідатися, причащатися. Якщо жити так, то ми захищені. Тільки якщо ми відчуваємо, що є надприродні явища, тоді потрібно вдаватися до допомоги екзорциста. Зазвичай достатньо вести нормальне християнське життя. І не потрібно думати про диявола, слід думати про Христа. Пам'ятайте, якщо диявол ходить по світу і спокушає нас, то і ангели ходять по світу, і ми повинні прагнути дивитися на світ позитивно.

- Чи потрібна для такого служіння спеціальна освіта, особлива харизма ?

- На жаль, в семінарії нам нічого не говорили на цю тему. Коли я вчився в семінарії, я скептично ставився до таких речей. Я вважав, що диявол - це тільки персоніфікація зла і що не можна говорити про його реальність. Зараз я так не думаю. Церква каже, що диявол існує, що це павший ангел і у нього є своє воїнство. І я це приймаю повністю. Думаю, що про це варто знати. Якщо людина приходить до священика з такими проблемами, той може сказати, що це психічне захворювання. Це неправильно. Я думаю, що потрібна елементарна підготовка. Коли я отримав призначення, я став шукати книги, їздити на конгреси, щоб вчитися. Я почав з нуля. Можливо, у інших є харизма, але я просто отримав призначення. Я філософ, тому в мене до всього раціональне ставлення. І спочатку мені було важко.

- Чи є екзорцисти в інших єпархіях ?

- На жаль, у наших російських єпархіях немає нікого, хто б займався цим. Я часто говорю з єпископами, що потрібні ще екзорцисти, тому що до мене приїжджають люди з Хабаровська, з Омська, з півдня. Я знаю, що в Білорусії є 3-4 людини, на Україні теж є, але я там нікого не знаю. Був один екзорцист у Хельсінкі, француз. На жаль, він помер рік тому. Він був дуже хорошою людиною, мудрий, я їздив до нього кілька разів і багато чого в нього навчився.

- Як Марія допомагає в боротьбі з сатаною ?

- Я вважаю, що ця допомога дуже важлива і необхідна. У молитвах екзорцизму завжди є звернення до Марії. І під час молитов екзорцизму або молитов від нав’язливості  можна спонтанно молитися. Я читаю молитву «Радуйся, Маріє» кілька разів. Буває, що сильно втомлюєшся, коли молишся дві-три години. Тоді в якості відпочинку ми просто молимося Вервицю. Це дуже важливо і допомагає. У Біблії сказано, що Марія наступає на голову змія. Я завжди спочатку читаю кілька молитов, звернених до Марії, бо це дуже важливо.

- Що б Ви хотіли сказати нашим читачам? Може бути, дати якусь пораду...

- Дякую за інтерес. Не думайте багато про диявола, думайте про Христа, і все буде добре! Він переміг зло, і якщо ми пов'язані з Ним, тоді у нас все в порядку.

- Молитви читаються на латині ?

- У требнику весь обряд екзорцизму наведено російською. Спочатку я читаю Літанію всім святим, потім «Отче наш», Євангеліє російською мовою, а самі молитви екзорцизму читаю на латині. Не обов'язково, щоб ці слова розуміла людина, вони звернені до Бога і до диявола. Всі екзорцисти кажуть, що диявол дуже не любить латинь, тому краще виганяти його латинською мовою.

***

Кодекс канонічного права про екзорцистів:

Кан. 1172 - §1. Ніхто не може на законних підставах здійснювати екзорцизми над одержимим, не отримавши у місцевого ординарія особливого і прямого дозволу на це.

§ 2. Місцевий ординарій може дати такий дозвіл тільки пресвітеру, наділеному благочестям, знанням, розсудливістю і непорочністю життя.

Джерело: журнал «Дім Непорочного Серця»

http://icatholic.ru

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/