Головна

Папа скасовує титули і привілеї

Папа

Папа Франциск вирішив скасувати традицію надання почесного титулу Джентельмена Його Святості за заслуги перед Ватиканом. Цей звичай Папа вважає архаїчним, непотрібним і шкідливим, – написала в суботу газета «Corriere della Sera».

Відмова від титулів і пов'язаного з ними церемоніалу та парадних фраків – це наступний крок Папи Франциска, який прагне простоти, скромності та не хоче, щоби Ватикан і його найближче оточення трактували як двір.

За повідомленням найбільшої італійської газети, Папа Франциск «навіть не хоче чути» про надання почесного титулу Gentiluomo del Papa, тобто світського сановника Папського Дому, особам, які працювали для Ватикану, чи його благодійникам. Папа не має наміру визнавати такого титулу, що дає право – як прийнято вважати – для членства в «найбільш ексклюзивному клубі світу».

Цю відзнаку отримали, наприклад, спадкоємці найстаріших аристократичних родин Риму. Імена її власників з'являються в папських щорічниках.

Однак кавалером Його Святості – нагадує газета – став також, наприклад, колишній глава урядового комітету у справах громадських робіт Анджело Балдуччі, якого звинувачують в Італії в гігантських зловживаннях та участі в секс-скандалі.

Цей титул, що присвоюється за заслуги перед Святим Престолом, Балдуччі отримав за участь в організації святкування Великого Ювілею 2000 року в Римі. Його позбавили цієї гідності 2010 року.

Титул сановника Папського дому з 2007 року має нещодавно заарештований колишній номер два італійських спецслужб, а останнім часом їхній радник Франческо Ла Мотта, якого звинуватили в розкраданні 10 мільйонів євро з фонду на утримання церков.

Варто нагадати, що у фінансових скандалах були задіяні в минулому також й інші володарі титулу Джентльмен Його Святості, який запровадив разом з цілим церемоніалом та привілеями щодо участі в офіційних папських аудієнціях Папа Павло VI 1968 року.

За матеріалами: Католицький Оглядач

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/