Головна

Борис Возницький передасть українські дерев’яні церкви до президентського «Мистецького арсеналу»

Про проблеми збереження пам'яток народного зодчества говорили нині банкіри, депутати, меценати, мистецтвознавці та представники церкви на круглому столі «Дерев'яні церкви України під загрозою зникнення. Як врятувати унікальну спадщину», який відбувся у Львівському інституті банківської справи. - про це сьогодні, 5 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Круглий стіл відбувся за участі ректора Університету банківської справи НБУ Тамари Смовженко, а проректора з наукової роботи цього навчального закладу Анжели Кузнєцової, директора Львівської галереї мистецтв Героя України Бориса Возницького, народного депутата Петра Писарчука, керуючого Львівською філією «Укрсоцбанку» Олега Сергеєва, начальника управління НБУ у Львівській області Марії Могильницької та інших. Оголошений у програмі виступ на тему «Проблематика збереження дерев'яних церков в Україні» начальниці управління культури і туризму ЛОДА Галини Дорощук не прозвучав.

Стурбовані тим, що лише за роки незалежності і Україні згоріли понад 200 храмів та іще більше стоять понівечені й розкрадені, учасники круглого столу підтримали відкритий лист ректора Університету банківської справи Тамари Смовженко, із закликом рятувати українські дерев'яні церкви.

«Власне, саме дерев'яні церкви є питомою українською архітектурою, бо муровані - то вже архітектура візантійська», - наголосив Борис Возницький, розповівши, що причиною того, що церкви горять є насамперед невігластво селян та священиків. До того ж традиція церкви східного обряду рекомендує культові речі, які вийшли з ужитку спалювати, пускати за водою чи закопувати в землю.

«Але ж дерев'яні церкви й іконостаси - не просто ветха старовина, а перлини світової архітектури. Такого в світі більше ніде нема! Он поляки українські дерев'яні церкви відали під охорону ЮНЕСКО, а в Україні до них усім байдуже. У Норвегії, де значно несприятливіший клімат, ніж в Україні, оберігають дерев'яні церкви XIV ст.! У нас же найстаріші церкви, які збереглися, тільки із XVI ст. Але люди не цінують пам'яток, споруджуючи сучасні храми. От іконостас Крукенецької церкви XVIII ст. селяни розібрали й продали якомусь єврею з Києва. В іншому селі громада також схотіла продати якомусь бізнесмену цілу церкву, але голова сільради втрутилася і відстояла пам'ятку. На Львівщині зараз є понад 600 дерев'яних церков, на Івано-Франківщині - понад 300, у решті областей Західної України по сотні-дві. У 1920-ті роки на Східних теренах України закрито і знищено 15 тис церков і півмільйона ікон (з розрахунку, що в іконостасі 30 ікон). На Наддніпрянщині вже не знайдете церков XV-XVI ст., є тільки українське бароко XVII-XVIII ст. Коли від нас виїхали 1949 року поляки, то залишили 500 костелів, з яких 499 радянська влада перетворила на склади. До того ж, було закрито 800 храмів ліквідованої УГКЦ. У 1970 роках почався Рух української інтелігенції за збереження церков, храми реставрували і влаштовували там музеї, навіть - як то не парадоксально - музеї атеїзму. Зараз зникло покоління, яке дбало про церкви, бо ті були пов'язані із їхніми родинними історіями. А вже покоління людей, які виросли за радянської влади, хоче будувати нові церкви.

Наша галерея зараз експонує дуже цікаву мисетцьку виставку на захист українських дерев'яних церков, зокрема там є 60 метрових макетів. Як я сказав про це в Києві на нараді із спорудження «Мистецького арсеналу», то там одразу ж ухопилися за ідею зробити таку експозицію у майбутньому музеї», - сказав Борис Возницький.

За матеріалами: http://zik.com.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/