Головна

Потрібна нова біографія Андрея Шептицького – історик о. Августин Баб’як

Постать митрополита Андрея Шептицького і досі оповита міфами. На початку XX століття він 44 роки очолював Українську греко-католицьку церкву. Пролити світло на історію життя цієї особистості наважився історик-богослов Августин Баб’як з Італії. У Римі він презентував свою книжку «Подвиг Митрополита Андрея Шептицького».

Повна назва книжки – «Подвиг митрополита Андрея Шептицького як апостольського візитатора для українців (1920-1923) і його взаємини з урядом Польщі». Перед цим були роки дослідницької праці у таємних архівах Ватикану і польської розвідки, розповів історик.

З польського боку перекручували інформацію, робили все, щоб знищити або нашкодити діяльності митрополита

Августин Баб’як

Наперекір полякам

1920-1923 роки – буремні в українській історії. Після закінчення Першої світової війни у Західній Європі з’являються нові держави. України серед них немає. Україну розтинають на шматки Польща та Росія. Попри це митрополит Галицький та архієпископ Львівський Андрей Шептицький наперекір націоналістичним амбіціям поляків надихає українців Галичини продовжувати боротьбу за державну самостійність.

«Зрадником Польщі і польського народу» представляють його у світі та у Ватикані польські дипломати. Для них галицька проблема – суто внутрішнє питання, а духовний лідер українських греко-католиків виносить її як міжнародний конфлікт. Саме цей драматичний період життя митрополита і досліджував отець-доктор Августин Баб’як.

Ватиканський шпигун чи совість народу?

Як уродженець Польщі, він добре володіє польською, а також французькою, італійською, українською мовами та розуміється на латині. А без знання цих мов, кажуть богослови, неможливо досконало вивчати життя й діяльність митрополита Шептицького.

Минулого року Августин Баб’як видав цю книгу італійською мовою. На думку історика, постать архієпископа слід популяризувати у світі. Треба показати іноземцям цю велику особистість, яка у часи безправ’я протистояла сваволі та відстоювала українську церкву, її принижений народ, каже історик.

Попри те, що інформації про життя митрополита українською мовою вистачає, автор книжки таки вважає, що бракує повного життєпису Андрея Шептицького.

Треба скоординувати зусилля і написати нову об’єктивну і наукову біографію митрополита Шептицького спочатку польською, потім українською мовами

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/