Головна

Перенесення мощів св. Миколая Чудотворця з Мир до міста Барі

Перенесення мощів св. Миколая Чудотворця з Мир до міста Барі

В XI столітті грецька імперія переживала важкий час. Турки спустошували її володіння у Малій Азії, розоряли міста і села, вбивали їх жителів, і супроводжували свої розбійні напади зневагою святих храмів, мощів, ікон і книг. Мусульмани робили замах знищити мощі святителя Миколая, глибоко шанованого всім християнським світом.

Осквернення святинь обурювало не тільки східних, але і західних християн. Особливо побоювалися за мощі святителя Миколая християни в Італії, серед яких було багато греків.

Жителі міста Бар, розташованого на березі Адріатичного моря, вирішили врятувати мощі святителя Миколая. 8 травня кораблі повернулися до Бар, і радісна звістка швидко облетіла все місто. Наступного дня, 9 травня, мощі святителя Миколая урочисто перенесли до церкви святого Стефана, яка розташована недалеко від моря. Через рік була побудована церква на честь святителя Миколая і освячена папою Урбаном II.

Тропар, глас 4: Настав день світлого торжества, * город барський радіє і з ним уся вселенна ликує піснями і співами духовними. * Днесь бо священне торжество перенесення чесних і багатоцілющих мощів святителя й чудотворця Миколая, * як сонце незаходиме, возсіяло світлозоряними лучами * і розганяє темряву спокус і бід від тих, що з вірою взивають: * Спасай нас як заступник наш великий, Миколаю.

Слава: Кондак, глас 3: Як звізда зійшла від сходу до заходу, * так мощі твої, святителю Миколаю, * а море освятилося твоїм шестям * і город барський приймає через Тебе благодать, * бо задля нас Ти явився як чудотворець найкращий, предивний і милостивий.

І нині: Богородичний, глас 3: Діва днесь предстоїть у церкві * і з ликами святих невидимо за нас молиться Богу. * Ангели з архиєреями поклоняються, * апостоли з пророками ликують, * бо ради нас молить Богородиця превічного Бога.

Прокімен, глас 7: Возхваляться преподобні у славі і возрадуються на ложах своїх (Пс. 149,5). Стих: Заспівайте Господеві пісню нову, похвала його в церкві преподобних (Пс. 149,1).

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/