Головна

Служіння Богові

Служіння Богові полягає в смиренні.

Проте в сучасному світі люди не бажають чути про смирення чи послух. Для них це те саме, що визнати себе слабшими за когось, а слабаком не хоче бути ніхто. На жаль, смирення асоціюється лише з негативними явищами: з поразкою, програшем чи відступом. Наприклад, сумирними вважаються, злочинці затримані поліцією.

Таке розуміння смирення не випадкове. Зважаючи на те, що цілий світ живе за принципом «виживають найсильніші», головним завданням стає перемога над суперниками. Люди з усіх сил намагаються перемогти, перевершити і довести свою перевагу над іншими.

Уступити комусь в боротьбі за «місце під сонцем» видається чимось нечуваним. Тим не менше, саме цього хоче від нас Бог. Наше смирення є природною відповіддю на Божу любов і милосердя. Ми віддаємо себе в Його руки не зі страху чи почуття обов’язку, а з любові, адже «він перший полюбив нас» (І Йо 4, 19).

 

Справжнє служіння – те, яке може потішити Бога, починається тоді, коли принесення ви повністю віддаєте себе Богові. Про це зокрема, говорить апостол Павло, закликаючи християн повністю присвятити своє життя служінню Богу: «Тож благаю вас, брати, на милость Божу, віддати тіла ваші як жертву живу, святу, приємну Богові; богослужбу від вас розумну» (Рм 12,1). Коли ви зможете присвятити своє життя Богові, то зрозумієте, що в цьому і полягає сенс служіння.

Втім, на шляху до смирення ви можете зіткнутися з трьома перешкодами: страхом, гординею і сумнівами. Нам буває важко зрозуміти, що довірившись Богу, ми зможемо подолати їх усіх.

Чи можна повністю покластися на Бога? Довіра є ключовим елементом смирення, адже без неї ви не зможете віддатися на милість Божу. Але передумовою довіри є глибше пізнання Бога. Поки ми не пізнаємо Бога і Його любов до нас, нас буде паралізувати страх.  Отже, навчіться бачити прояви Божої любові і ви розпочнете свою подорож дорогою смирення.

А як переконатися в тому, що Бог любить нас? Цьому є багато підтверджень: Бог засвідчує свою любов ділами (Пс 145,9), виглядає нас (Пс 139,3), опікується нами (Мт 10,30), щедро обдаровує нас (І Тм 6,17), бажає нам добра (Єр 29,17), прощає нас (Пс 86,5) і милосердиться над нами (Пс 145,8). Божа любов перевищує людське розуміння і підтвердженням цього є те, що Він пожертвував задля нас власним сином: «Бог же показує свою до нас любов тим, що Христос умер за нас» (Рм 5,8). Якщо ви хочете дізнатися наскільки ви важливі для Бога, погляньте на розп’яття, що ніби промовляє: «Я швидше помру, ніж буду жити без вас».

Взамін Бог мав би вимагати нашого смирення, проте Він не є якимось тираном, щоб змушувати до цього силою. Бог дає нам повну свободу волі, вкотре підтверджуючи свою любов, а тому ми можемо покластися на Нього. Смирення перед Богом веде до визволення, а не до поневолення. Довірмося Ісусові, адже Він ніколи не зрадить нашої довіри.

Визнайте свої слабкості. Подолавши свій страх, люди часто стикаються з гординею. Вона не дає нам визнати, що ми всього лише люди і не можемо всього контролювати. Люди досі не навчилися опиратися одній з найдревніших спокус: «Ви будете як боги» (Бут 3,5). Вони не розуміють, що це бажання – нездійсненне. Ми ніколи не зможемо опинитися на місці Бога, адже Бог лише один! На цю тему А. В. Тозер якось зауважив: «Люди створюють собі безліч проблем і перешкод через свою гординю. Ми досі прагнемо командувати і вказувати Богу, що Йому робити». Якщо ж ми так думаємо, то ризикуємо піти шляхом сатани.

Щоб цього не сталося, нам потрібно визнати, що ми не всесильні. Це звичайно буде не так легко, адже зазвичай, коли ми зіштовхуємося зі своїми слабостями, то дратуємося, злимося і ображаємося. Але замість того, щоб розчаровуватися в собі і нарікати на Бога, ми мусимо зробити дещо інше. Ми повинні змиритися з тим, що ми не найрозумніші, найсильніші, найталановитіші, найгарніші і найбагатші. Це стане одним з головних кроків на шляху до смирення.

Що являє собою смирення. Смирення – це не те саме, що пасивне споглядання чи приреченість і воно в жодному разі не виправдовує вашу бездіяльність. Бути смиренним не означає плисти за течією, навпаки, ви жертвуєте своїм життям задля того, щоб змінити його. Бог часто кличе смиренних людей до Свого воїнства, а отже смирення вимагає певної сили і відваги. Крім цього, обов’язковою умовою для смирення є тверезий спосіб мислення. Ви повинні прагнути смирення свідомо і добровільно, розуміючи всю його користь.

Смирення допомагає вам розкрити себе. З ним ви можете глибше пізнати свою неповторну особистість. К. С. Льюіс сказав про смирення так: «Чим більшу владу над собою ми доручаємо Богові, тим краще для нас. Лише Бог може спрямувати нас у правильному напрямку… тож коли я віддаю себе в руки Христа, то починаю розуміти своє призначення в цьому світі».

Ваше смирення найкраще засвідчує ваш послух. Якщо ви віруєте, то ви готові виконати все, про що вас може попросити Бог. Якщо ж ви відмовляєтеся, то це може означати лише вашу слабку віру. Показовим прикладом послуху є апостол Петро. Після ночі марної рибалки він виявив послух, коли Ісус наказав йому закинути сіті ще раз: «Наставнику, всю ніч трудились ми й нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті» (Лк 5,5). Смирення не вимагає розуміння, адже ви повинні довіряти Богові на всі сто.

Тому іншим аспектом смиренного життя є довіра. Так, Авраам слідував за Богом навіть не знаючи, куди Він його заведе. Анна чекала Божого пришестя, не знаючи коли. Марія очікувала чуда, не знаючи якого. Йосиф повірив Господу, не розуміючи як таке може бути. Всі ці люди довірилися Богові у своєму смиренні.

Щоб визначити чи ви готові до смирення задумайтеся над тим, чи зможете ви довірити Богу керування власним життям. В Біблії сказано: «Спокійним будь у Господі, надійсь на нього» (Пс 37,7). Отже, ваше завдання в тому, щоб розслабитися і дозволити Богові подбати про ваші потреби. Оскільки все одно існують проблеми, яких вам не вирішити, то змиріться з цим і довіртеся Богові.

Як не дивно, багато людей не можуть довірити свого життя Богові через гроші. Вони думають приблизно так: «Я згідний жити для Бога, але я не можу пустити гроші на самотік. Я хочу мати пристойну зарплату, щоб жити з комфортом і ні в чому собі не відмовляти». Таким чином гроші виявляються перешкодою на шляху до смирення. Послухайте Ісуса: «Ніхто не може двом панам служити» (Мт 6, 24) і «Бо де твій скарб, там і буде твоє серце» (Мт 6,21).

Першим прикладом смирення для нас є Ісус Христос. В ніч перед розп’яттям Ісус проявив всю повноту смирення перед Божим задумом. Він молився: «Отче, усе тобі можливе: віддали від мене цю чашу! Та не що я хочу, а що ти» (Мр 14, 36). Ісус міг молитися: «Боже, якщо можна цього уникнути, нехай буде так». Проте Він проявив смирення: «Боже, якщо на це твоя воля, то зроби так. Бо якщо ти цього хочеш, то й я цього хочу».

Істинне смирення проявляється в готовності до терпінь. Проте до цього потрібно дорости і працювати над собою. Не кожному до снаги молитися: «Отче, якщо ця проблема, страждання чи хвороба потрібні для того, щоб сповнити моє покликання на славу Божу, то благаю, не забирай їх від мене». Адже для цього нам потрібно переступити через себе і свою гординю.

Ласка смирення. В Біблії ясно сказано, що ви отримуєте користь від того, що ви повністю упокоритеся своє життя перед Богом. Перше, що ви отримуєте мир: «Тож помирися з ним, зроби угоду, і твоє щастя повернеться до тебе» (Іов 22,21). Далі – свободу: «Ви з усього серця послухалися тієї науки, якій ви піддалися, та що, звільнившися від гріха, стали слугами праведності» (Рм 6, 17-18). По-третє, ви досвідчуєте Божу силу у своєму житті. Завдяки смиренню ви зможете опиратися найсильнішим спокусам і вирішувати найскладніші проблеми.

Коли ізраїльтяни на чолі з Ісусом Навином мусіли захопити Єрихон, (Ін 5, 13-15) перед Ісусом з’явився Бог і розповів, що йому потрібно зробити для того, щоб перемогти. Ісус Навин послухався Бога і виконав все, що йому було сказано. Саме завдяки смиренню Ісуса Навина ізраїльтяни здобули Єрихон. В цьому весь парадокс: смирення не робить вас слабкими, воно зміцнює і звеличує вас. Саме так вважав Вільям Бут, засновник Армії Спасіння, кажучи: «Велич людини вимірюється її смиренням». Смиренні люди – це ті, через кого діє Бог. Бог обрав Марію стати матір’ю Ісуса не через те, що вона була талановитою, багатою чи красивою, а тому що вона відзначалася абсолютним смиренням перед Ним. Коли ангел сповістив Марію про Божий задум щодо неї, жінка спокійно відповіла: «Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову» (Лк 1, 38). Ваше смирення в Божих здатне гори перевернути: «Коріться отже Богові» (Як 4,7).

Найкращий спосіб життя. Всі ми залежимо від чогось або когось. Якщо ви не хочете присвятити себе Богу, то Його місце займуть очікування інших людей, гроші, образи, страх, гординя, пристрасті чи ви самі. Людина створена для служіння, і якщо вона не служить Богу, то створює собі інших кумирів. Лише від вас залежить, служити Богу чи створювати собі кумирів, але пам’ятайте про наслідки. Видатний місіонер Елі Джонс казав: «Якщо ви не поклоняєтесь Христу, то ви поклоняєтесь хаосу».

Найкращим вибором, який ви можете зробити є смирення. Без нього ваше життя буде повним розчарувань, зневіри, що приведе вас до занепаду. Отже зважте всі «за» і «проти». Таке рішення має прийматися не в пориві емоцій, а осмислено і свідомо. Воно стане поворотним рішенням вашого життя, адже смирення є найрозумнішим з того, що ви можете зробити, щоб «з усіх сил йому подобатися» (ІІ Кор. 5,9).

З роками ви починаєте розуміти, що головною перешкодою до смирення є ви самі – ваша впертість, гординя і власні амбіції. Ви не можете виконувати Божі вказівки, поки ваше життя зосереджене навколо ваших власних планів. Тому довірте Йому всі ваші жалі, проблеми, амбіції, страхи, мрії, слабкості і звички. Відведіть Ісусові Христові головне місце в своєму житті і довірте Йому керувати своїм життям. Не переживайте, світ не припинить свого існування, якщо ви ослабите свій контроль. Замість вас почне діяти Христос, а отже разом ви зможете більше: «Я можу все в тому, хто укріплює мене» (Флп 4,13).

І хоча вищезгадані слова належать апостолу Павлу, сам він став смиренним перед Богом аж після поразки в боротьбі з Божим ангелом. Бог не може змусити вас до смирення, але таке рішення приймають один раз і назавжди. Як сказав Павло: «Щодня я наражаюся на смерть» (І Кор. 15,31). Для того, щоб смирення стало невід’ємною частиною вашого життя, над собою потрібно працювати кожного дня. Смирення повинне перетворитися на одну з ваших звичок, на ваш хрест. Про це говорить Ісус: «Коли хто хоче йти за мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе хрест свій і йде за мною» (Лк 9,23).

Втім є одна засторога: коли ви вирішуєте жити смиренно, ваше рішення буде випробувано. Бог обов’язково даватиме вам незручні, затратні, дивні чи майже нереальні для виконання завдання. Деколи вам доведеться йти всупереч власним бажанням. Проте результати себе виправдовують.

Автор: Рік Уоррен

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/