Головна

263 Папи і 265 понтифікатів

В очікуванні оголошення дати початку конклаву італійська преса звертає увагу на математичну цікавинку в історії понтифікатів: хоча Бенедикт XVI був 263-ім Папою в історії, його понтифікат був 265-им з черги.

Така розбіжність є результатом бурхливої історії Церкви в ХІ столітті за часів понтифікату Бенедикта ІХ, котрий три рази ставав Папою.

Наступник Бенедикта XVI розпочне 266-ий понтифікат і, швидше за все, з практичних причин буде вважатися 266-им, а не 264-им Папою, яким буде фактично.

Така відмінність у кількості понтифікатів і наступників Св. Петра виникла за неспокійних часів як в історії Риму, так і Церкви. На початку ХІ століття Папи потрапили в залежність від сімей римської аристократії, як наприклад сім’ї Тускуланів, яка привела на папський престіл трьох своїх представників.

У 1033 році Папою став 18-річний Теофілакт Тускульський, котрий прийняв ім’я Бенедикт ІХ. Як пригадують історики Церкви, він мав погану славу і не подобався римлянам. Тому він кілька разів був змушений втікати з Риму. Після першої втечі, коли вже було обрану антипапу, він повернувся до Риму і повернув собі папський престіл. У 1045 році він продав папську гідність своєму хресному батькові, котрий взяв собі ім’я Григорія VI. У 1047 році Бенедикт IX втретє повернувся на папський престіл, після смерті наступного Папи – Климента ІІ. Це були часи, коли ще Папу не обирав конклав.

Через рік на нього наклали екскомуніку і остаточно вигнали з Риму. У 1055 році він помер.

Від часів Бенедикта IX, авантюри котрого ввели хаос у книги історії Церкви, кожен Папа має власний герб.

За матеріалами wiara.pl

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/