Головна

Світлої пам’яті єпископа Йоана Малаховського та митрополита Фелипа Феліціяна Володковича

На Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душ єпископа Йоана Малаховського та митрополита Фелипа Феліціяна Володковича, пам’ять про яких, вшановується 12 лютого. До наших часів, на жаль збереглося дуже мало біографічної інформації про життя та душпастирство цих духовних осіб.

Відомо, що Йоан Малаховський був єпископом Руської Унійної Церкви, з 1671 року став єпископом Перемиським, Самбірським і Сяноцьким, а з 1691 року став ще й єпископом Холмським і Белзьким. Богословську освіту здобував у Грецькій колегії святого Атанасія у Римі, де навчався впродовж 1664-1665 років. Навесні, 1671 року - висвячений на єпископа Перемиського, а у 1691 році був переведений на катедру Холмської єпархії. Також Йоан Малаховський був архимандритом Жидичинським. Помер у 1693 році.

Що ж стосується, митрополита Филипа Володковича, то він народився 6 червня 1698 року в сім’ї білоруського шляхтича Домініка Алоїзія Володковича та дочки мінського гродського писаря Терези Янішевської. Крім Филипа, в сім’ї виховувалися ще четверо його братів.

Усвідомивши своє духовне покликання Филип став монахом-василіянином та почав проповідувати у різних християнських храмах. Через деякий час був призначений архімандритом у Дубному, Дермані. У 1730 році Филип Володкович - призначений єпископом Холмським і Белзьким, а вже  після вступу на посаду Холмського єпископа сприяв коронації ікони Холмської Богородиці. Далі став єпископом-коад’ютором Київського митрополита Флоріяна Гребницького (1753), та його наступником (1762). На протязі 1756-1758 років Володкович був ще й адміністратором Володимирської єпархії.

21 листопада 1758 року єпископ Феліціян був переведений на Володимирську єпархію з титулом - єпископ Володимирський і Берестейський, а через 4 роки, 18 липня 1762 року був обраний митрополитом Київським, Галицьким та всієї Русі (13-тим з часу прийняття  унії). Король і великий князь Станіслав ІІ Август Понятовський спробували звинуватити Филипа Володковича у зловживаннях церковною владою, однак Ватикан прийняв рішення про його невинність. Та не дивлячись на це, цькування митрополита з боку польської влади продовжувалося до кінця його життя.

 

В 1762 році митрополит номінував Лева ІІІ Шептицького своїм коад'ютором з правами наступництва, а 12 лютого 1778 року в місті Умань митрополит Филип Феліціян Володкович помер.

 

Джерело:  https://uk.wikipedia.org/wiki/ 

 

 

 

 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/