Головна

16 січня – день пам’яті єпископа Михаїла Руснака

6325412563На Аскольдовій Могилі помолилися з упокій душі почесного Торонтського єпископа Махаїла Руснака. Він народився 21 серпня 1921 року в штаті Пенсільванія, в сім'ї словацьких емігрантів Андрія та Марії. У 1920 роках, під час економічної депресії в США, його сім’я повернулася в Словаччину. Там, Михаїл Руснак навчався в місцевій школі, а вже по її закінченні, в серпні 1942 року, вступив до Згромадження редемптористів. Також, навчався на Богословському факультеті святих Кирила та Мефодія у Словацькому університеті в Братиславі.

4 липня 1949 року в Пряшеві, Михаїл Руснак був висвячений на священника-редемпториста, отцем Павлом Гойдичем, котрий потім став блаженним священномучеником Католицької Церкви.

Через деякий час, після свячень, отець Роснак був заарештований і відісланий в концентраційний табір разом з іншими словацькими, візантійськими та латинськими обрядовими священниками-католиками, які відмовлялися співпрацювати з комуністським режимом в Чехословаччині. Та, пробувши там трохи більше року, йому все ж таки вдалося втекти. А оскільки, був громадянином США за народженням, отримав в Празі паспорт з посольства Сполучених Штатів та покинув батьківщину.

В 1951 році отець Михаїл Руснак прибув до Канади, і був одним із перших священників, котрі покинули Словаччину через релігійні переслідування комуністів. Тож перебуваючи там, заклав основи для створення Католицької церкви в Канаді. З часом, об’єднавшись з іншим католицьким священником, створив парафії в Торонто, Гамільтоні, Ошаві та Велланді. У 1953 році отець Михаїл видав збірку релігійних пісень – «Славіте Господа».

У 1957 році його обрали деканом словацьких парафій Візантійського обряду в Українській католицькій єпархії Торонто. А через 7 років, Папа Павло ІІ призначив його титульним єпископом древньої єпархії та єпископом-помічником Української католицької єпархії у Торонто.

2 січня 1965 року в Михайлівському Соборі Михаїл Руснак був висвячений на єпископа, і вже опісля, брав участь у третій та четвертій сесіях Другого Ватиканського собору. 13 жовтня 1980 року, Папа Іван Павло II призначив його єпархом Словацької католицької єпархії святих Кирила і Мефодія в Торонто. Під час візиту Папи Івана Павла II в Канаду, єпископ Михаїл Руснак був привілейований тим, що Святіший Отець поблагословив наріжний камінь та бляху для нового храму в місті Маркем.

Як член Канадської конференції католицьких єпископів, єпископ Руснак, служив в Спеціальному комітеті по міжрелігійних дисциплінах з 1968 по 1970 роки, а в період з 1973 по 1983 роки, входив до Єпископської комісії християнської освіти. Також, був членом Конгрегації для Східних Церков у Ватикані.

Єпископ Руснак завжди підтримував тісні зв'язки зі своїм народом, служив духовним лідером і радником для різних згромаджень та груп, давав релігійні вказівки для дітей, молоді та дорослих. Він завжди підкреслював важливість розуміння сенсу Церкви Христа та її відносин з Богом, заохочував до духовного служіння в храмі.

11 листопада 1996 року, Папа Іван Павло ІІ прийняв відставку єпископа Михаїла. А 16 січня 2003 року, після затяжної хвороби Михаїл Руснак помер.

Переклад з англійської мови:

http://www.byzcath.org/forums/ubbthreads.php/topics/752/Re:%20Bishop%20Michael%20Rusnak%20--%20E


катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/