Головна

«Збережемо пам’ять про Героїв Небесної Сотні» - Андрій Павленко

6564647584587458Голова благодійного фонду «Пам’яті Небесної Сотні» Андрій Павленко в інтерв’ю газеті «Оранта» розповів про свої плани встановити на Аскольдовій Могилі пам’ятний знак у вигляді райської яблуні та створити алею пам’яті Героїв Небесної Сотні.

- Пане Андрію,  чим займається ваш фонд?

- Мета нашого благодійного фонду - встановити кожному Герою Небесної Сотні монумент на його малій батьківщині. І чим більше ми встигнемо їх зробити, тим краще. Я стараюся долучати до співпраці все більше людей, бо кожне встановлення монумента, пам’ятника, меморіалу – це вже маленька перемога України.

- Розкажіть, що плануєте зробити на Аскольдовій Могилі?

- Ми хочемо висадити там алею райських яблунь в пам’ять про Героїв Небесної Сотні. Плануємо засадити 107 дерев, кожне з яких буде присвячене людині, котра віддала своє життя за Україну. Також плануємо встановити пам’ятний знак у вигляді райської яблуні, на якій буде висіти 107 плодів. Кожне яблуко буде підписане іменем Героя Небесної Сотні. Цю ідею ми вже обговорили з парохом церкви – отцем Ігорем, і він схвалив її, думаю парафіяни теж її підтримають.

А ще, в майбутньому, коли яблуні підростуть і почнуть плодоносити, ми будемо збирати з них плоди та варити варення. А потім розвозити його в дитячі будинки, будинки пристарілих, інвалідам і просто нужденним людям. Так з роками сформується прекрасна традиція патріотичного виховання молоді.

hjkhldfjhl- Пане Андрію, скажіть будь ласка, чому Ви вирішили створити меморіальну алею Героям Небесної Сотні саме тут?

- Коли я познайомився з отцем Ігорем, то побачив, що парафія церкви святого Миколая є дуже патріотичною. Саме тут похований Олександр Клітинський  - Герой Небесної Сотні, Марк Паславський – загиблий в боях за Україну під Іловайськом. Аскольдова могила – це взагалі сакральне місце в українській історії. Восени цього року, ми вже сумісно тут висадили алею дубів в пам’ять про наших незламних захисників Батьківщини. Але її потрібно ще трохи довершити, є ідея написати на дощечках імена всіх загиблих хлопців.

Тож получається, що алея захисникам, які загинули на сході України у нас вже є, ми її висадили і дуби ростуть вже там, а зверху біля каплички є ще одна, але  трохи менша алея. Отож, логічним було б зробити там ще й алею присвячену Героям Небесної Сотні. Таким чином, у нас вийде потужний, живий меморіальний комплекс.

- А хто придумав створити пам’ятний знак у вигляді дерева?

- Це була моя ідея з яблунею та райськими яблучками, а художник весь цей задум втілив у життя. Мені завжди щось підказують з неба наші загиблі хлопці. Тоді я підбираю хороших художників, майстрів, архітекторів, скульпторів, - людей, які самі пережили майдан, пережили війну, які пройшли все це. Такі люди сприймають все це серцем та душею, і можуть видати щось справжнє, не підробне, таке, що дійсно було. Моя справа – придумати, організувати, знайти кошти на втілення цієї ідеї, а далі вже майстри доводять цей задум до життя.

- Розкажіть, хто саме працює над розробкою яблуні?

- У нас є ціла команда скульпторів, художників, архітекторів, які плідно співпрацюють з нашим фондом. Серед скульпторів є Борис Данилюк з Франківщини, його сестра Олеся Данилюк, Богдан Голояд, Михайло Андрійович Дмитрів, котрий родом з Городка, але зараз проживає в Київській області. Розробкою ж яблуні займався Борис Данилюк, думаю якщо вона буде прийнята за основу, то получиться прекрасною. Ще хочемо зробити візуалізацію цього проекту, роздрукувати та повішати його в храмі, щоб люди могли більш детальніше з ним ознайомитися.

- На коли приблизно Ви планували б встановити цей пам’ятний знак та посадити дерева?

- Я б дуже хотів встановити цю яблуню вже на весні, її обіцяють зробити приблизно за 3 місяці. А висадку дерев потрібно робити вже в квітні. Тоді ж, запросимо родини Небесної Сотні з усієї країни, щоб усі хто приїдуть, змогли б прийняти участь. Знаєте, яка це буде потужна аура в тому місці. Це буде ще одна своєрідна перемога України.

Тож розраховуємо на допомогу всіх не байдужих людей. Думаю, якщо громада допоможе, і кожен зробить свій не великий внесок в цю справу, то у нас все получиться, бо самому дуже важко все це зробити. Кожна копійка згодиться і буде витрачена на справу. Можливо, хтось займається вирощуванням саджанців плодових дерев і зміг би пожертвувати хоч якусь частину райських яблунь. Ми всі маємо долучитися до цієї справи, маємо залишити пам'ять про наших Героїв, котрі за нас, за наших дітей і за майбутнє України віддали своє життя.

Мельникович Ольга, спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/