Головна

ЗВІТ з проведеного енергоаудиту Храму св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі (м. Київ). Обстежувався 07.02.2017р.

eko-logo

Будівля храму передана в користування громаді УГКЦ в 1998р, було оновлено фасад та проведено внутрішні ремонти. Будівля посідає товсті стіни, проте не є утеплена. Є цокольний поверх. Вікна і двері сучасні металопластикові проте не задовольняють сучасних вимог з теплозбереження.

Тепловізійне обстеження виявило головні місця тепловтрат: зовнішні стіни, вікна-двері, вентсистема. Зокрема, виявлено(див. тепловізійний звіт, коментарі під фото) тепліші внутрішні кути будівлі при огляді ззовні - свідчення відсутності теплоізоляції храму, доволі холодні дерев’яні вхідні двері, суттєві тепловтрати через літні вентиляційні отвори, неутеплена рама дверей цокольного поверху(вірогідно), піддування(інфільтрація) холодного повітря через отвір для вентиляції, нещільності конструкції, тріщини між стіною та рамою вікон, нещільне примикання віконних та дверних стулок.

 

 

Рекомендовані заходи з енергозбереження:

 Ущільнення та герметизація:

 Вікна та двері потрібно, по можливості, доутеплити та ущільнити, усунути дефекти що виявлені за допомогою тепловізійного обстеження, зокрема, заповнивши щілини теплоізоляційним герметиком, напр. акриловим (див. додатки).

 Відрегулювати прилягання стулок вікон та дверей задля їх щільного прилягання. Надалі їх фурнітуру слід перелаштовувати щосезонно(тобто двічі на рік, за допомогою спеціальних гвинтів) на відповідне сезонне положення(«літо» або «зима», під час цієї процедури не забувати змащувати всі рухомі частини машинним маслом (див. http://bit.ly/2jPdjEz).

 Утеплення:

Утеплення рами дверей. Можна, простеливши невеликі отвори в холодній пустотілій рамі вхідних дверей, заповнити внутрішню порожнину пінополіуретановою піною.

Комплексне утеплення зовнішніх огороджуючи конструкцій будівлі. Якщо це буде можливим, рекомендуємо здійснити комплексне утеплення яке включатиме утеплення зовнішніх стін, цоколю, дахів та купола.

Для цього потрібно виконати теплові інженерні розрахунки. Радимо замовити їх в профільній проектно-інсталяційній фірмі «ЯРА»(Львів) в особі директора п.Юрія Онишкевича (м.т. 050 417 41 23). За умови вашої згоди спеціалісти-будівельники приїдуть в зручний для вас час для огляду споруди та нададуть пізніше такий розрахунок та інші пропозиції щодо виконання тих чи інших заходів. Орієнтовна вартість теплового розрахунку – 3-5тис.грн, проте можливі знижки.

Утеплення вікон. Як тимчасовий захід можна оклеювати вікна теплозберігаючою плівкою «третє шкло». Таке вікно стає тепліше(сама шиба) та не конденсує вологу.  Вартість заходу – 10грн/кв.м. Плівку можна замовити в нашому екобюро). Робота по оклеюваню не складна, виконується власними силами (можемо проконсультувати). Додаткова інформація за посиланням 2.

Окрім того варто забрати вентилятори з круглих вікон(разом із самими вікнами) та встановити нові однокамерні вікна з обидвох сторін(внутрішньої та зовнішньої). Натомість, отвори для механічної рекуперативної вентиляції бурити в стінах (див. далі).

Впровадження системи рекуперативної вентиляції.

В храмі рекомендуємо встановити системи централізової або децентралізованої рекуперативної вентиляції (див. посилання).

Вентиляційна система абсолютно необхідна в громадській будівлі для підримання параметрів мікроклімату. Застосування рекуперативної вентиляції, окрім своєї головної функції – теплозбереження,  попереджує виникнення плісняви, сприяє зменшенню вологості стін а значить кращому теплозбереженні, зменшення неконтрольованої інфільтрації і пов’язаних з нею тепловтрат, досягнення прийнятного рівня концентрації отруйних газів(антропогенного(які виділяють люди та будівельного походження(емітують з будматеріалів  ), що можуть негативно відображатись на здоров’ї(запаморочення, обморок).

Кошторис орієнтаційно може становитиме від 4т.є. Таку вентсистему можна доповнити гравієвим або трубним грунтовим теплообмінником(якщо вам дозволені земляні роботи).
Доповнення в виді гравієвого теплообмінника для централізованої вентустановки дозволяє в найбільш холодну чи спекотну пору використовувати дармову енергію накопичену в землі.

Принцип дії: Зовнішнє повітря проходячи взимку/влітку через гравієвий поклад – ґрунтовий теплообмінник(ҐТ) попередньо нагрівається/охолоджується та поступає до рекуператора вентустановки.  Вартість від 1т.є.

Інсталяція підлогового опалення в храмі.

Рекомендуємо застосувати(чи відновити) для опалення храму водяну теплу підлогу. Для підвищення комфорту можна покласти таке опалення з водяними трубками, окрім підлоги, ще й по стінах на висоту 1,5- 2м, та відповідно їх обштукатурити( див. фото). В такому випадку на стіни, перед трубками, слід покласти 20-30 мм екструдеру.

Проектування нового обладнання для котельні

З водяним підлоговим опаленням мажуть працювати будь-які джерела тепла, проте найефективнішими у вашому випадку будуть теплові насоси  повітря –вода або грунт-вода з тепловою потужністю10-15 кВт(споживають з мережі 3-7 кВт).

Зазначимо, що наявне у вас електроопалення можна розглядати хіба як резервне.

 

Тепловізійні та даний звіти можна переглянути. Можливо вам будуть цікаві нами підготовлені додатки до енергоаудитів: https://drive.google.com/file/d/0B5ifTsMesXcZMGx3VVZGSkN6M2c/view?usp=sharing

Радо допоможемо вам порадами, або попросимо для вас консультацію фахівців при потребі.
Будемо раді сприяти вашим проектам на фінансування, що подаються до спонсоруючих організацій, у формі запевнення нашої підтримки (рекомендаційний супровідний лист від екобюро).

Просимо повідомляти про результати впроваджених вами заходів,  ділитися набутим досвідом, висловлювати думки про корисність даного аудиту і чи виправдалися ваші сподівання, пропонувати чим би ми ще могли бути вам корисними.

Диякон Петро Лащевський, референт з енергозбереження, бюро УГКЦ з питань екології.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/