Головна

Знамено перемоги

hqdefaultСпаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемоги благовірному народові на супротивників даруй і хрестом Твоїм охорони люд Твій, – взиваємо до Христа у третю неділю Великого посту, як також у кожну середу та п’ятницю, коли в особливий спосіб почитаємо чесний Хрест Господній.

Відразу помітно з тропаря, що Хрест трактується як певного роду захист проти супротивників. Таке розуміння Хреста Господнього тягнеться ще від часів св. Константина Великого, який у надприродному видінні збагнув, що знаменом Хреста подолає сильнішого від себе супротивника. Однак не можемо розуміти животворящий Хрест передусім як перемогу над ворогом-людиною, яка намагається загарбати чужий край чи поневолити чужий народ. Хрест насамперед є зброєю проти диявола і його підступів.

Хрест – знамено перемоги Богочоловіка над смертю, тлінням, адовим царством та темрявою. У перемозі Христовій беруть водночас участь усі, які увірували в Нього, тому Хрест для християн – знам’я перемоги, надії, світла, а водночас двері воскресення, вхід до Царства, древо життя вічного.

Словами тропаря просимо Господа, щоби Він спас і благословив нас, своє насліддя. Може виглядати дивним, що ми просимо про спасіння, адже воно вже дароване нам у Христі. Так, однак благаємо всеблагого Бога, щоб подав нам мудрість прийняти і вчинити своїм цей великий дар. Христос спас людину, але спасенною людина може бути лише тоді, коли своєю волею прийме дароване. Піснеспів називає християн насліддям Господнім, тобто Його спадкоємством. Таке високе звання притаманне послідовникам Христа, адже у нас прославляється Бог серед світу, у нас Він царює та через нас стає видимим для всього творіння. А ми водночас стаємося спадкоємцями Його воскресення та блаженного Царства.

Тож нехай чесним животворящим Хрестом буде подарована нам славна перемога над супротивниками нашого зростання у Бозі та нашого поступу до дверей раю.

Марія Ярема

http://www.ukr-parafia-roma.it/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/