Головна

Хто такий святий Валентин?

StValentineСьогодні, 14 лютого, Церква також згадує і св. Валентина, римського священика, що жив у III столітті. Св. Валентин вважається покровителем людей хворих на епілепсію і нервовохворих, а також - лікарів, що працюють з такими людьми. Окрім цього, він є покровителем людей закоханих.

Це був час переслідування християн. З того часу відомі Акти мучеників. Ці акти християни читали на своїх молитвах і це їм додавало відваги, щоб мужньо вистояти проти переслідувачів.

У Римі на ринку відбувалися суди над християнами й на ці суди кожен міг прийти...

Одного разу туди також прийшов і християнський священик Валентин. Тут його схопили і також, нещадно б'ючи кийками, намагалися змусити зректись Христа. Але коли побачили, що немає бажаного результату - стяли його. І саме 14 лютого 269 року св. Валентин прийняв мученицьку смерть. Цей день є днем народженням святого для неба.

Після смерті він швидко став відомий через чуда, які відбувалися за його допомогою. Часто він є зображений у шатах священика, в одній руці тримає чашу - символ Євхаристії, а в другій меч - символ мученицької смерті, терпіння й мудрості. Через те, що ще за життя він прославився через чудо зцілення недужого на епілепсію юнака, св. Валентин вважається покровителем людей хворих на епілепсію й нервовохворих, а також - лікарів, що працюють з такими людьми. Ну а крім цього, він є покровителем людей закоханих.

Зусиллями численних засобів масової інформації, уже мабуть усі знають, що 14 лютого - це день, коли закохані отримують подарунки...

Св. Валентин наслідував самого Христа, а Той навчав: «Коли справляєш бенкет, не клич тих, що тебе можуть запросити і буде тобі відплата, але тих, яких ніхто не запросив і які не спроможні запросити тебе». І це означає, що коли ти на свято Валентина даєш комусь подарунок, то не даруй лише тим, що можуть також тобі щось подарувати. Але даруй тим, які не отримують і не зможуть взаємно дати тобі .

Так чинить сам Бог: він запрошує нас на свій весільний бенкет, за який не можемо віддячити, але на якому можемо лише з радістю отримувати. Наслідуймо Його! Любімо Бога і, вдивляючись у Нього, любімо людину, щоб виходячи від людей, віднайти Бога в новий спосіб!

Так Бог вчить нас любити найменших. Так вчить нас любити слабких. У такий спосіб вчить нас мати пошану до людини. Святий Валентин спрямовує наш погляд на людей, що страждають, над якими чинять насильство у світі. На народжених і ненароджених. На людей, які повинні жебрати; на людей, які страждають від злиднів і голоду; на людей, які не знають жодної любові. Це тепло Божої любові обігріло всіх цих людей і ця допомога може прийти через нас, щоб гідність людини поважалася.

Нехай над ними всіма засвітить світло любові, якої людина потребує більше, ніж матеріальних речей, потрібних до життя. Так позбавимось нетерпимості. Так народиться радість і настане свято. Можливо, ми не є покликані - так як св. Валентин - до мучеництва, але покликані до Любові людини. Щоб жити, людина потребує хліба, плоду землі й праці своїх рук. Але не живе лише хлібом. Потребує також поживи для своєї душі: потребує сенсу, який виповнив би його життя.

Скільки щороку, щомісяця, щотижня відбувається розмаїтих педагогічних, філософських, світоглядних симпозіумів, з'їздів, тренінгів, зустрічей! Як же нове покоління, наші сім'ї повинні бути виховані! А як є насправді? Чому ми так само щодня чуємо про кризу сім'ї, про кризу любові? Де причина? Чому закоханість так швидко проминає? Чому навколо нас стільки розбитих сімей, стільки дітей-сиріт за живих батьків? Тому що людина не вміє страждати, не вміє пробачати одне одному. Й тому дуже важливо й у наші дні, не менше, ніж 17 століть тому, щоб були такі християни, як св. Валентин, які зможуть цей ланцюг зла затримати на собі.

Жила-була собі звичайна дівчина... Не те, щоб дуже й вродлива... Звичайнісінька. Але раптом, після того, як вийшла заміж за чоловіка, що її кохає, вона помітно погарнішала! Аж дивувались усі навколо: «Що це воно сталося?! Як же ж це раптом ота «сіренька качечка» перетворилась на чарівну паву?!»

Просто любов змінює все на краще. Людина, яку люблять, стає гарнішою не лише обличчям, а й духом, її сповнює радість і бажання жити. Такі закони любові. Нас грішних любить сам Христос. Ми стаємо кращими, якщо тільки дозволимо Йому нас любити.

Святий Валентине,

який був вибраний на покровителя закоханих, оберігай молодих людей, особливо тих, які закохані. Випроси їм у Бога благодаті, потрібні для того, щоб дозріли до любові: справжньої, щирої та безкорисливої.

Бережи закоханих і наречених від нищівного вогню пристрастей. Вимоли в Бога для них прагнення будувати узи любові на фундаменті Божих заповідей. Заступайся в Христа,

щоб Він сам був для закоханих дороговказом І щоб Він сам зміцнював їх у хвилину слабкості.

Джерело: Католицький Медіа-Центр

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/